תמ"א 38 – ככה תוכלו לצאת מורווחים

מהם מאפייני התוכנית ואיך אתם כדיירים תוכלו למקסם את הזדמנות הפז שניתנה לכם לשדרג מבנה מיושן ללא כל הוצאה כספית מצדכם? המשיכו לקרוא.
תמ"א 38 – ככה תוכלו לצאת מורווחים

לפני שני עשורים יזמה הממשלה תוכנית לחיזוק מבנים ישנים בפני רעידות אדמה, התכנית זכתה לכינוי תמ"א 38. בהצלחה רבה חוזקו בישראל מאות מבנים תוך שנים ספורות. לאורך השנים התוכנית שונתה מעט כדי לפתור עומסים על התשתיות ברחבי הערים וכן כדי ליצור קו אחיד על פיו התקבלו תכניות האישור.

מי משלם על כל זה?

כיצד מומנה תוכנית התמ"א 38 ללא הוצאות מצד הדיירים ויותר מזה, עם פוטנציאל רווח עבור היזמים והקבלים?

אז ככה: הדיירים זוכים למגוון שדרוגים לבית, החל מחנייה חדשה וכלה בחדר ממ"ד נוסף, מרפסות ומעליות. היזמים בתמורה מקבלים דירות שיוכלו למכור בשלב מאוחר יותר. הקבלנים בפרויקט, שנמשך לרוב בין שנה לשנתיים, מממנים את הפרויקט על ידי יזמים שהשיגו את המימון המבוקש עד למכירת הדירות.

לאורך הזמן גילו בעלי הנכסים באזורי ביקוש במרכז הארץ ובערים הגדולות שיש ביכולתם להתמקח על ההטבות המוצעות להם על ידי היזם. כמות היזמים גדלה והשוק הפך לתחרותי יותר – לטובת בעלי הנכסים.

אם היום גם אתם בעלי נכסים הנמצאים באזורים בהם מאושרים פרויקטים לבניה מסוג תמ"א 38, כדאי לכם להכיר את האפשרויות השונות העומדות לרשותכם כדי לזכות בנכס גדול יותר שערך השוק שלו גבוה משמעותית מערכו לפני השיפוץ.

ההטבות שניתן לקבל במסגרת פרויקט תמ"א 38

לפני שחותמים על חוזה עם יזם המעוניין לחזק את המבנה בפני רעידות אדמה, כדאי לבחון אילו שדרוגים ותוספות הוא בכלל יכול להציע לנכס שלכם:

  • האם ניתן להגדיל את חדר המדרגות ולהוסיף מעלית או שתיים?
  • האם ניתן להוסיף לבית חדר נוסף?
  • האם ניתן להוסיף לבית מרפסת?
  • כיצד אפשר לשדרג את הגינה החיצונית או להוסיף מתחם משחקים לילדים?
  • האם ניתן להרחיב את שטח החנייה, או להוסיף חנייה לבניין באם לא הייתה קיימת בו בעבר?
  • האם ניתן להוסיף לבניין לובי חדש?

את התוספות הללו תוכלו להשיג באמצעות משא ומתן עם יזמים שונים המציעים ללוות ולממן את תהליך השיפוץ. לצד שדרוג הבניין כדאי לדאוג לפן נוסף הקשור לתקופת השיפוץ – היכן תשהו בשלבי השיפוץ בהם מוסר קיר חיצוני בבית?

דיור חלופי לתקופת השיפוץ

פרויקטים במסגרת תמ"א 38 עלולים להיות ארוכים. לאחר קבלת האישורים המתאימים מהעירייה או מהרשות העירונית בה ממוקם הנכס, מתחיל תהליך של הסרת חלק מהקירות הקיימים, הוספה של חלקים עשויים מפלדה ומבטון ושדרוג כללי של הבית – ממתחם הכניסה ועד לגג. בשלב זה, מרבית הדיירים בבניין אינם מעוניינים להמשיך ולגור בנכס. משפחות המתגוררות בנכס משלהן מודעות לסיכון הכרוך במגורים בזמן השיפוץ ולכן יהיו הראשונות לעזוב לדירה בשכירות (בייחוד עם ילדים). אחרים משתמשים בדירה כנכס מניב ואינם יכולים להשכירה בתקופת השיפוץ. כיצד הקבלן יכול לעזור במקרה כזה?

בשלבי השיפוץ במסגרת פרויקט תמ"א 38 היזם מתחייב לפצות את הדיירים על התקופה שבה הנכס אינו מושכר, או במקרה שעליהם למצוא דירה חלופית לשכירות.

לדוגמה, כשבוצע פרויקט תמ"א 38 ברחוב הגליל ברעננה בשנת 2012, הדיירים במבנה זכו לפיצוי העומד על חודש שכירות מלא לכל אחד מהחודשים שבהם לא יכלו להשכיר את הנכס.בעלי אחת הדירות, עורכי דין המתמחים בתחום הנדל"ן, בחרו להשכיר את הנכס למשך חלק מתקופת השיפוץ אך התפשרו על שכירות בגובה של 4000 ₪ בלבד לדירה המוצעת. זאת במקום שכירות גבוהה יותר אותה יכלו לקבל לו הדירה הייתה ממוקמת בבניין שאינו עובר תהליך של שיפוץ. היזם פיצה את בעלי הנכס והוסיף את ההפרש בין מחיר השכירות ששולם למחיר השכירות שהיו מקבלים לו הנכס היה לאחר השיפוץ – בתוספת פיצוי נוסף.  

דיירים אחרים, שלא היו מודעים לזכויות אלה, עזבו את הנכס וקיבלו את דמי הפיצוי ללא השכרת הנכס. וכך יצאו מופסדים.

לכן, אם אתם מתגוררים בבניין שעתיד לעבור תהליך של חיזוק במסגרת פרויקט תמ"א 38, כדאי להכיר את האפשרויות השונות העומדות לרשותכם במסגרת קבלת הפיצוי.

פרויקט פינוי בינוי: החלפת הבניין כולו במבנה חדש

לעתים, פרויקט התמ"א מורחב לתהליך המכונה "פינוי בינוי". במסגרת פרויקט זה הבניין הישן נהרס כליל ובמקומו נבנה בניין חדש, גבוה יותר, הכולל כמות גדולה יותר של דירות. בדרום תל אביב ניתן לראות מגוון רחב של פרויקטים בהם במקום בניין בין 4-6 קומות, נבנו בתים בגובה 8 קומות או יותר.

פרויקט פינוי-בינוי מאפשר לדיירים שהחזיקו בנכס הישן לקבל פיצוי בדמות דירה חדשה לחלוטין מהקבלן, לצד פיצוי על התקופה בה לא יוכלו להתגורר בנכס. בחלק מהמקרים הקבלנים אף מציעים דיור חלופי זמני בנכסים אחרים שבנו ברחבי העיר.

הפרויקט דורש לרוב אישורים שאורכים זמן ארוך יותר ומתקבלים בעיקר באזורים בהם העיריה מעוניינת לבצע "מתיחת פנים". בתים ישנים ומטים ליפול, אזורים שמושכים אליהם אוכלוסייה בעייתית ממעמד סוציואקונומי נמוך או אזורים בהם רמת הפשיעה גבוהה.

במקום המבנים הישנים שלא היו מבוקשים על ידי משפחות מבוססות יותר עם ילדים, נבנות דירות אטרקטיביות וחדשות שמושכות לשכונה דיירים חדשים, אמידים יותר.

לצד ההטבות שמקבלים בעלי הנכסים, מוצעות להם לעתים דירות גדולות יותר בקומת פנטהאוס או מספר רב יותר של מקומות חנייה.

חשוב לזכור

פרויקט תמ"א 38 נפוץ בעיקר במרכז הארץ ומאפשר לשדרג את המבנה בו אתם גרים היום ללא כל עלות מצדכם ולהגדיל את שוויו. לאחר מכן תוכלו לבחור אם להמשיך ולהתגורר בו או למכור אותו ברווח רב ולעבור לשכונה אחרת.

זכרו, ככל שתתמקחו יותר על ההטבות המגיעות לכם – תוכלו לזכות בנכס משובח ומרשים יותר.